
Loonwaardemeting
Met een loonwaardebepaling, onderzoek ik de waarde van de arbeidsprestatie van een medewerker met een ziekte of handicap. De loonwaardemeting geeft precies aan wat het verschil in productiviteit is tussen een werknemer met een arbeidsberperking en een reguliere collega. De werknemer met een arbeidsbeperking kan een lagere productiviteit hebben dan een collega die hetzelfde werk doet. Als werkgever zult u hem of haar, vanuit economisch oogpunt, minder willen betalen. Met de loonwaardemeting bepaalt Werkkracht nauwkeurig of u in aanmerking komt voor een subsidie op de loonkosten en hoe hoog deze kan zijn.
Is die loonwaarde lager dan het wettelijk minimumloon? Dan kunt u deze werkgever loonkosten- subsidie aanbieden. Met deze subsidie neemt de kans toe dat de burger de baan krijgt.
De werkgever kan voor minimaal 6 maanden loondispensatie krijgen. De loondispensatie duurt eerst maximaal 5 jaar. De loondispensatie kan daarna nog wel verlengd worden, maar uiteindelijk is het wel de bedoeling date medewerker hetzelfde gaat verdienen als andere werknemers
Bij een loonwaardemeting bepaalt de loonwaardedeskundige wat de arbeidsprestatie van een medewerker binnen een bepaalde functie is op basis van de elementen werktempo, kwaliteit en netto werktijd.
- Werktempo
Onder tempo verstaan we het (gemiddeld) aantal geproduceerde eenheden of diensten per uur, over een relevante periode, in vergelijking met het gangbare (normfunctie) aantal geproduceerde eenheden of diensten in dezelfde tijd. Tempo wordt uitgedrukt in een percentage van de output van de normfunctie. - Kwaliteit
Bij kwaliteit gaat het over het (gemiddeld) aantal geproduceerde eenheden dat direct bruikbaar is en voldoet aan de gestelde kwaliteit, over een relevante periode, in vergelijking met de gangbare kwaliteit. - Netto werktijd
Netto werktijd is de tijd die de werknemer feitelijk besteedt aan het maken van goederen of het verrichten van diensten, dus aan het uitvoeren van zijn hoofdtaken. Het gaat om de netto productietijd van de werknemer ten opzichte van de reguliere, vergelijkbare medewerker.
Bij de loonwaardemeting wordt dus de arbeidsprestatie van de medewerker waarvoor we de loonwaardemeting uitvoeren afgezet tegen de prestatie van de reguliere kracht in een soortgelijke functie. Deze laatste heet de normfunctie.
Daarna wordt het percentage vastgesteld van de verminderde productiviteit van de medewerker. Hierbij maakt de loonwaardedeskundige gebruik van een taak-urenanalyse. Hierin worden per hoofdtaak binnen de functie de percentages afgewogen als basis voor het vaststellen van het totale loonwaardepercentage.
Het rapport met de loonwaarde wordt vervolgens met u als werkgever en de medewerker besproken. Na dit gesprek ontvang je een schriftelijk besluit over de subsidieaanvraag (beschikking).
Hoe vraag ik loondispensatie aan?
U ontvangt mijn rapportage en vervolgens vraagt u de loondispensatie aan met het formulier 'Aanvraag loondispensatie Wajong'.